A Degenfeld Egyházi, Oktatási és Művelődési Központ honlapja

Látogassa meg Erdély még fel nem fedezett részét. Pihenjen meg a Székelyföld felé vezető út felénél. Tövishát, a kultúra és a magyarság egyik erdélyi fészke.

 Beszámoló a Degenfeld egyházi-, oktatási- és művelődési központ  2007 és 2008-as éveiről. 

 

A Központ táblája
A Központ táblája

 

 

A Degenfeld kastélyt 2007. januárjában kapta meg a Királyhágómelléki Református Egyházkerület 39 évre koncesszionális szerződésben a tulajdonostól, tehát a 2008-as év a második év volt, amikor a kastély mint egyházi központ működik.

Az első év a rendrakás, meszelgetés, átrendezés éve volt, ez évben már javításról, modernizálásról is beszélhetünk. Ez év január-február-március hónapjában elköltöttük a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat 10000 €-s támogatását, amiből a tetőn levő bádogzatot lecseréltük és a kastély egyik szárnyába bekötöttük a központi fűtést, mivel a kályhák rossz állapota és a kastély szobáinak nagy mérete miatt kifűthetetlen volt és lehetetlen volt télen a benn tartózkodás.

Ez év elején még kiadtunk egy prospektust, mely a kastélyunkat egyházi központként reklámozza.

Naplemente
Naplemente a kastélytől nem messze...

 

Januárban elkészültek az alapítványi papírok. A kastélyt ettől az évtől kezdve a „Degenfeld alapítvány” működteti, vagyis a jogi dolgok is tisztázva lettek.

 A kastélyban két állandó tevékenység folyt: az iskola itt tartotta a tornaóráit, valamint fakultatív angolórákat tartott egy szilágycsehi tanárnő két csoportban: dobrai, hadadnádasdi, hadadi és lelei gyermekekkel és felnőttekkel. Sajnos az órákat a gyerekeknek kellett fizetniük és ezért az új iskolai évben nem indult új csoport, nem volt igény rá.

Április hónapban új alkalmazottat kaptunk a kastély számára, így az alkalmazottak száma háromra emelkedett. Mivel az új alkalmazottunk férfi, így a kastély udvarán elvégzendő feladatok is gazdára találtak. Sikerült visszatenni az eredeti kovácsoltvas kaput és a már korábban leomlott, hiányzó kerítésrészt kipótolni drótkerítéssel.

Ebben a hónapban megrendezésre került második alkalommal a jótékonysági bál, kisebb érdeklődéssel, mint az első. A programot most is a szatmárnémeti színészek biztosították: Bessenyei István és Gál György, valamint a református gimnázium diákjai egy Páskándi Géza darabot adtak elő. Ezután festményaukciót tartottunk: Kovács Emil Lajos, Kaizler Gitta, Echlinger Ida festményeiből árverezve. Az esten jelen volt a Hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal küldöttsége, amely jelentős adománnyal járult hozzá az esthez.

Május hónapban a HÍD egyesület megszervezett egy Tövisháti hétvégét, melynek keretén belül levetítették a Wass Albert életéről szóló filmet, valamint ebbe a programba beékelődve megtartottuk az egyházkerületi majálist, ahol fiataljaink kézműves foglalkozásokkal ismerkedhettek meg.

MAJÁLIS

E hónapban új teret nyitottunk a kastélyban folyó rendezvényeknek: kiadtuk a kastélyt egy esküvőnek, kihasználva a hely adottságait, egy helyen lévén istentiszteleti hely, lakodalmas terem, konyha és szálláslehetőség, még akkor is, ha a körülmények kissé kezdetlegesek.

Június hónapban kezdődik az idény. Két csoport szállt meg a kastélyban: egy Kölcsey-s osztály, valamint egy felnőtt csoport, akik itt dolgoztak a környéken. Ebből a bevételből újrabádogoztuk a kastély főbejáratának teraszát és a homlokzat kiugró részét.

Július 1-én alapítványi gyűlés volt, amikor megtörtént a számadás és a tevékenységi beszámoló.

Ebben a hónapban három tábornak adott helyet a kastély: júl.14-19 között volt az egyházmegyei KRISZ tábor, Júl. 20-aug. 2 között pedig a MADISZ szervezett angol- és kézműves-néptánc tábort.

E hónap tehát eseménydús volt, a tábor lakói jól érezték magukat a gyönyörű udvaron, s a kastély ódon falai között. A helybeli nőszövetség nagy segítséget nyújtott a gyermekek étkeztetésében.

Augusztus hónap első vasárnapján a helyi önkormányzat megtartotta a szokásos Hadad napját, ahol Nagy Sándor esperes úr tartotta az istentiszteletet, s megtartották az elszármazottak napját.

Ebben a hónapban két esküvőnek is helyet adott a kastély: Mészáros Árpád helyi református lelkipásztor fiának volt az esküvője, valamint Herman János egyházkerületi tanácsos leánya tartott egy mási hétvégén az esküvőjét az erdélyi vendégek számára.

A Helvéciai gyülekezet ifjúsága is megszállt még ebben a hónapban a kastélyunkban.

Szeptember hónap rosszul kezdődött. Mire sikerült körbezárni a kastélyt, s a leomlott kerítésszakaszokat ideiglenesen pótolni, leomlott egy újabb kerítésszakasz egy vihar következtében. Sajnos a kerítés több helyen ki van támasztva, s egy ilyen támaszték kiesett, s dominószerűen 40 m hosszan leomlott egy szakasz.

A hónap második felében Hódmezővásárhely Önkormányzatától egy szállítmány érkezett, minőségi fürdőszoba felszerelések, amelyeket elraktároztuk, mivel a beszereléshez elegendő pénzünk nem lévén.

Október hónapban az első szárnyban a villanyhálózat gyengesége miatt egy konnektor ráolvadt a fénymásolóra és a fénymásoló egy órán keresztül fojtottan égett ezzel befüstölve az egész termet. Így a kárunk kétszeres lett: újra kellett festeni egy termet és tönkrement a fénymásoló is ráadásul.

Wim Otten, a Lele barátai alapítvány hollandiai vezetője egy szállítmányt küldött a kastély számára, mely nagyobb rész ágyakból áll.

24-25-én szállóvendégeink is voltak, akik a Szilágycsehben megrendezett néptánc találkozóra érkeztek.

November az országos választásokra szóló kampány jegyében telt el. 7-én ellátogatott kastélyunkba Magyarország nagykövete, Szilágyi Mátyás RMDSZ-es képviselőkkel és képviselőjelöltekkel, akik ígéretet tettek arra nézve, hogy segítenek pályázni.

18-án Tövishát Szilágy- és Szatmár megyei képviselői, polgármesterei konferenciát tartottak Tövishát megmaradásáért, közös pályázati lehetőségeket kutatva.

22-én pedig Egyházmegyei Bibliavetélkedő volt három korosztályban: I-IV osztály, V-VIII osztály, valamint ifjúsági kategóriában.

 

 

Rendezvények, programok a 2008-as évben havi lebontásban

 

  • január: heti két angol óra, tornaórák
  • február: heti két angol óra, tornaórák
  • március: heti két angol óra, tornaórák
  • április:  heti két angol óra, tornaórák
  • április 26  2. jótékonysági est
  • május: heti két angol óra, tornaórák
  • május 17 Tövisháti hétvége, egyházkerületi majális, 
  • május 24.  esküvő
  • június:  heti két angol óra, tornaórák
  • június 19-21  diákok a Kölcsey Ferenc líceumból
  • június 24-28  SAMCIF alkalmazottai megpihentek
  • július. 14-19   egyházmegyei KRISZ tábor
  • július 21-26 MADISZ tábor
  • július 27-31 MADISZ tábor
  • augusztus 1-2. MADISZ tábor
  • augusztus 3.  Hadad napja
  • augusztus 12-15 .    Helvéciai gyülekezet ifjúsága
  • október 3.  Szatmár megyei rendőrök és lelkészek futball mérkőzése
  • október 24-25.  Szilágycsehi rendezvény táncosai
  • november 7. Szilágyi Mátyás konzul látogatása
  •  november 18. Tövisháti polgármesterek, RMDSZ-es képviselőjelöltek konferenciája
  • november 22.        Egyházmegyei bibliavetélkedő


Javítások, modernizálások 2008

 

Tető bádogzatának kicserélése

Központi fűtés bekötése a kastély egyik szárnyába

Homlokzati bádog kicserélése

Terasz bádogzatának kicserélése

Egy szoba glettelése és kifestése

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 10
Heti: 28
Havi: 194
Össz.: 73 896

Látogatottság növelés
Oldal: 2007 -2008
A Degenfeld Egyházi, Oktatási és Művelődési Központ honlapja - © 2008 - 2024 - degenfeld.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »